Realizohet për herë të parë protokolli i radioterapisë në trajtimin e tumoreve në moshat pediatrike me akselerator linear në Shërbimin Onkologjik

02/02/2017

Realizohet për herë të parë protokolli i radioterapisë në trajtimin e tumoreve në moshat pediatrike me akselerator linear në Shërbimin Onkologjik

Për herë të parë në Shërbimin Onkologjik- Njësia e Radioterapisë në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, është realizuar trajtimi i pacientëve të moshës pediatrike sipas standarteve dhe protokolleve bashkëkohore.

Deri vonë në Shqipëri, për shkak të mungesës së teknologjisë së përshtatshme për ndjekjen e protokolleve ndërkombëtare të trajtimit, pacientët pediatrikë janë trajtuar në raste të rralla me Cobalt Therapy 60, kjo për shkak të mbrojtjes së limituar të organeve të shëndosha përreth tumorit dhe kufizimit të dozave të domosdoshme terapeutike.

Pas instalimit të Akseleratorit Linear në prill të vitit 2016 në shërbimin Onkologjik në QSUT, si dhe përdorimit të teknikave bashkëkohore të Radioterapisë është bërë e mundur trajtimi sipas protokolleve i tumoreve pediatrike, nën kujdesin e Prof. Agim Sallaku, Dr. Orges Spahiut si dhe stafit mjekësor të përbërë nga mjekë radioterapeut, fizikantë dhe teknikë laborantë të Radioterapisë.

Dr. Orges Spahiu mjek radioterapeut onkolog thotë se “aktualisht janë trajtuar 4 pacientë pediadrike që kanë toleruar mjaft mirë trajtimin dhe kanë pasur rezultatet e para pozitive. Këta pacientë janë në monitorim të vazhdueshëm nga ekipi Onkopediatrik në Spitalit Pediatrik nën drejtimin e Prof. Anila Godo”.

Sipas dr. Spahiut: “Me mbështetjen e strukturave drejtuese të drejtorisë së QSUT është mundësuar krijimi i një stafi multidisiplinar për trajtimin e tumoreve pediadrike të përbërë nga një kirurg pediatër, një mjek onkopediatër, mjek onko-radioterapeut, radiolog, anestezist dhe fizikant mjekësor, të cilët ndjekin ecurinë gjatë dhe pas trajtimit të fëmijëve”.

“Aktualisht jemi në pritje të instalimit të Akseleratorit Linear të dytë, i cili me një performancë shumë më të avancuar përdorimi dhe trajtimi, do të bëjë të mundur nje prognozë më të mirë të pacientëve të vegjël”, shprehet dr. Spahiu.

Posted in Lajme by admin qsut