Konferenca e 4-t Ndërkombëtare e Shoqatës Shqiptare Hematologji Transfuzion

13/03/2014

Shërbimi i Hematologjisë QSUT dhe Shoqata Shqiptare Hematologji Transfuzion zhvilluan më datë 13 mars 2014 Konferencën e 4-t Ndërkombëtare me Temë: “Transplanti i Palcës Kockore domosdoshmëri në Hematologji”.

Në këtë konferencë u referuan të rejat më të fundit rreth transplantit në fushën e Hematologjisë. Diskutimet prekën historikun e transplantit me qeliza stem, referuar nga Shefi i Shërbimit të Hematologjisë QSUT Prof.Ass. Pal Xhumari, mbi transplantin e palcës së kockave në SHBA referuar nga Prof. Alva Weir, hematolog në Memphis Tennessee USA, mbi rëndësinë e akreditimit të qendrave të transplantit referuar nga Prof. Isuf Kalo. Me shumë interes ishte tema “HLA në transplantin e palcës së kockave” referuar nga Prof. Genc Sulçebe, analizë që realizohet në Laboratorin e Imunologjisë QSUT.

Të tjera diskutime të referuara dhe trajtuara në konferencë ishin “Transplanti i palcës nga gjaku i kordonit” Prof.Ass. Arjan Pushi, “Transplanti në LMC” nga Dr. Alma Cili, “Transplanti dhe rëndësia e tij në Myeloma Multiple” Prof.Ass. Tatjana Caja, “Transplanti në Mielodisplazi” Dr. Adela Perolli, “Transplanti në hemopatite malinje tek fëmijët” Dr. Donjeta Bali, “Transplanti në hemoglobinopatite” Dr. Manika Kreka, “Roli i transplantit në lymphoma malinje” Prof.Ass. Arben Ivanaj dhe “Transfuzioni i gjakut e produkteve të tij në transplant” Dr. Irena Qendro.

Përshëndetën zhvillimin e kësaj konference Zv/Ministrja e Shëndetësisë Znj. Milva Ekonomi dhe Prof. Polikron Pulluqi në emër të rektoratit.

Posted in Lajme by admin qsut