Takimi Vjetor Profesional i Shërbimit të Nefrologjisë

12/03/2015

Momente nga takimi profesional i Shërbimit të Nefrologjisë mbajtur sot në kuadër të Ditës Botërore të Veshkave.

Kjo ditë organizohet çdo vit, të enjten e dytë të muajit Mars,dhe ka për mision të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e veshkave dhe shëndetin në përgjithësi, si dhe të reduktojë shpeshtësinë dhe ndikimin e sëmundjeve të veshkave dhe problemeve shëndetësore të lidhura me to në mbarë botën.

Të jemi të vetëdijshëm për zgjedhjet tona të jetesës.

Në Ditën Botërore të Veshkave ftojmë çdo qytetar për të pirë një gotë me ujë për veshkat e tij dhe të inkurajojmë të gjithë për të bërë zgjedhjen e shëndetshme të ujit të pijshëm në vend të pijeve me sheqer. Ky është një gjest simbolik për të kujtuar se veshkat janë organet vitale dhe se për to duhet të tregohet kujdes.

Ne të gjithë nuk jemi të barabartë në lidhje me sëmundjet e veshkave dhe aksesin në trajtim. Disa komunitete, si në vendet me të ardhura më të larta dhe ato më të ulëta janë në rrezik më të madh se të tjerët për shkak të origjinës së tyre etnike, statusit socio-ekonomik dhe vendit ku jetohet.

Duke ndërmarrë hapa për të jetuar një mënyrë jetese të shëndetshme, kjo qartazi ndihmon për të reduktuar rrezikun dhe zbulimi i hershëm dhe trajtimi mund të ngadalësojnë ose pengojnë përparimin e sëmundjes kronike të veshkave dhe do të reduktojnë rritjen e incidencës së sëmundjeve shoqëruese kardiovaskulare.

 • 10% e popullsisë së botës vuan nga SKV-të.
 • Rreth 1 në 10 njerëz kanë një formë të SKV-ve. Sëmundja kronike e veshkave është parashikuar të rritet me 17% gjatë dekadës së ardhshme.
 • Ajo është e njohur tani nga OBSH-ja dhe organizata të tjera si çështje e shëndetit publik global.
 • Gjendje të ndryshme mund të çojnë në SKV.
 • Ato prekin njerëzit e të gjitha moshave dhe racave.
 • Takohet më shpesh me rritjen e moshës dhe në veçanti te gratë.
 • 1 në 5 meshkuj dhe 1 në 4 gra midis moshës 65 – 74 vjeç kanë SKV.
 • Gjysma e njerëzve të moshës 75 vjeç ose më shumë kanë një formë të sëmundjes kronike të veshkave. Shumë prej tyre në fakt nuk kanë sëmundje të veshkave, por ata kanë plakjen normale të veshkave të tyre.
 • Më shumë se 80% e individëve që marrin terapi zëvendësuese të veshkave (RRT) jetojnë në vendet e zhvilluara, sepse në vendet në zhvillim ajo është kryesisht e papërballueshme.
 • Kosto e trajtimit të kësaj epidemie në rritje paraqet një barrë të madhe mbi sistemet e kujdesit shëndetësor në mbarë botën.
 • Pas moshës 40 vjeç, funksioni i filtrimit të veshkave fillon të bjerë me rreth 1% në vit.
Posted in Lajme by admin qsut